CE ESTE HOMOSEXUALITATEA?

Homosexualitatea este preferinţa pe care unele persoane o simt pentru
persoanele de acelaşi sex. Această calitate a primit de-a lungul istoriei mai multe definiţii la care s-a renunţat ulterior. Astfel, în antichitate era definită şi uneori incriminată pederastia prin atracţia dintre un bărbat şi un băiat tânăr, în evul mediu era definită sodomia prin practicarea sexului oral şi anal (fie între persoane de acelaşi sex, fie între persoane de sex opus) iar în timpurile moderne a primit, în sec. XIX, numele de homosexualitate (de la cuvântul grecesc homo, care înseamnă acelaşi şi cuvântul latin sexualis).
Tendinţele homosexuale au existat dintotdeauna în societatea omenească. Există fresce vechi de 5000 de ani în care sunt desenate acte homosexuale, există povestiri populare în care apar astfel de tendinţe. Istoria ne arată că în antichitatea greacă şi romană homosexualitatea era privită ca un act natural, sursele istorice afirmând despre o serie de personalităţi istorice că s-au angajat în acte homosexuale. Chiar şi împăratul Traian era descris de un istoric (Dio Cassius) ca fiind homosexual.
Incriminarea homosexualităţii a început o dată cu răspândirea religiilor abrahamice (cultul mozaic, creştinismul şi islamul) astfel încât preferinţele pentru persoane de acelaşi sex au devenit condamnabile. Pedepsele pentru astfel de practici mergeau de la izolarea faţă de comunitate până la abominabilele arderi de vii. Pedepsele pentru homosexuali s-au menţinut în lumea civilizată până de curând, această tendinţă fiind dezincriminată în SUA (2003), România (1996), Bulgaria (1951) etc. În prezent mişcarea de emancipare a homosexualilor a prins aripi şi se bazează pe Declaraţia Drepurilor Omului.
Preferinţele pentru persoanele de acelaşi sex pot îmbrăca fie forma de atracţie exclusiv fizică, fie de atracţie exclusiv sentimentală fie ambele. Deşi iniţial homosexualitatea era definită ca o comportare sexuală aberantă (o perversiune) astăzi s-a renunţat la această abordare şi se consideră că fiecare are libertatea de a fi atras de orice persoană adultă, indiferent de sexul acesteia. În unele ţări chiar şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt permise.

Intoleranţa faţă de homosexuali poartă numele de homofobie şi este un comportament de respingere categorică a acestora fiind alimentată atât de influenţele culturale specifice epocii cât şi de manifestările ostentative ale unei părţi a comunităţii homosexuale (paradele gay).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să comentați la obiect și să folosiți un limbaj adecvat! Vă rugăm să nu intrați în polemici cu ceilalți utilizatori! Cei care nu se pot abține sunt sfătuiți să nu posteze comentarii pentru a nu jigni alți utilizatori!