DE CE DOARE PRIMA DATĂ?

Durerea care însoţeşte primul contact sexual al fetelor se datorează sfâşierii
membranei himenale datorită presiunii pe care o exercită penisul la intrarea în vagin. Ruperea himenului determină o sângerare minoră, deoarece se rup un număr de vase minuscule de sânge denumite capilare. Asta este explicaţia „tehnică” a durerii (nu este o durere, în general se preferă termenul de „disconfort fizic”) care apare în momentul dezvirginării fetelor.
Intensitatea acestui disconfort resimţit depinde foarte mult de starea psihică în care se află partenerii. Intensitatea este cu atât mai mare cu cât cei doi parteneri se află într-o stare de stres, de anxietate, care duce la diminuarea libidoului şi nelinişte. Prima experienţă sexuală este, în general, un motiv de stres extrem, atât la fete cât şi la băieţi. Despre efectele acestui stres extrem asupra băieţilor vom reveni în cadrul altui răspuns. La fete, acest stres poate cauza o hiperbolizare psiho-senzorială, adică o exagerare a intensităţii senzaţiilor. Această intensificare a simţului poate duce la perceperea exagerată a disconfortului cauzat de ruperea himenului, ca o durere ascuţită. Acest lucru poate fi amplificat şi de aşteptarea fetei, care vine în întâmpinarea durerii ca şi cum aceasta ar fi de la sine înţeleasă.
Pentru diminuarea acestor manifestări cauzate de stresul apărut la fetele aflate la primul act sexual este indicată o reacţie corespunzătoare a partenerului. Astfel, bărbatul pus în situaţia de a dezvirgina trebuie să se comporte cât mai blând cu putinţă, să-i arate partenerei toate posibilităţile lui de tandreţe şi iubire. De cele mai multe ori durerea resimţită de fete este un efect direct fie al ignoranţei partenerului, fie al nepăsării acestuia în legătură cu ceea ce simte partenera. Un partener experimentat, implicat afectiv şi emoţional în relaţia cu partenera va şti să-i arate acesteia afecţiune, va şti să-şi manifeste sentimentele şi va avea răbdare să treacă peste temerile şi fricile naturale ale acesteia. Durerea va fi resimţită cu atât mai puţin cu cât vaginul va fi mai lubrifiat de secreţiile lui naturale.
Unii specialişti recomandă chiar tehnici prin care disconfortul fizic resimţit de fată la primul contact sexual să fie cât mai mic. Astfel, unii recomandă poziţia „în extensie” în care femeia este aşezată pe pat cu membrele în extensie, cu o pernă aşezată comod la spate pentru relaxare. Penetrarea se face în acest caz pe axul longitudinal al canalului vaginal şi disconfortul este minim. Există mai multe astfel de tehnici, dar toate depind în cea mai mare măsură de starea psihică a partenerilor, care trebuie să alunge, cu orice preţ, stresul.

Carevasăzică, durerea pe care o simt fetele atunci când au prima lor experinţă sexuală este cauzată de ruperea himenului şi poate fi uşor diminuată printr-un comportament civilizat, tandru şi răbdător al partenerului, prin înţelegere şi afecţiune reciprocă. Stresul nu are ce căuta în astfel de momente între parteneri şi este indicat să fie eliminat total pentru a nu „durea prima dată”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să comentați la obiect și să folosiți un limbaj adecvat! Vă rugăm să nu intrați în polemici cu ceilalți utilizatori! Cei care nu se pot abține sunt sfătuiți să nu posteze comentarii pentru a nu jigni alți utilizatori!