De ce sângerează fetele lunar?

Sângerarea fetelor în fiecare lună se numeşte sângerare menstruală şi este un proces natural controlat de corpul fetei. Începând cu vârsta pubertăţii fetele intră în
ciclul menstrual, o perioadă ciclică de timp, care ţine, în medie, 28 de zile şi în care se formează celula sexuală feminină numită ovul care iese din organul numit ovar, călătoreşte prin trompele uterine şi ajunge în uter. Ultima fază a ciclului menstrual este sângerarea menstruală, când pieliţa ce îmbracă uterul pe dinăuntru se desprinde şi este eliminată la exterior cu o oarecare cantitate de sânge. Apoi întregul ciclu se reia din nou. Tot procesul este controlat de hormonii secretaţi de o glandă mititică, situată în creierul fetei.
În mod obişnuit, oamenii folosesc termenul de „ciclu menstrual” referindu-se exclusiv la sângerarea menstruală. A intrat în vorbirea curentă expresia „Este pe ciclu” care descrie o fată care are sângerare menstruală. Dar sângerarea reprezintă ultima parte a ciclului menstrual.
Ce se întâmplă? Dacă nu este fecundat de un spermatozoid, ovulul ajunge în uter. Uterul este un organ gros, căptuşit de un epiteliu numit endometru. La sfârşitul ciclului menstrual, hormonii comandă uterului să scape de epiteliul care-l căptuşeşte. Atunci acest epiteliu se desprinde în fâşii, rezultă o hemoragie slabă şi sângele, împreună cu resturile de epiteliu, sunt eliminate prin vagin. În această perioadă, care durează diferit de la o fată la alta (la unele durează doar 3 zile, la altele chiar 7) uterul se contractă pentru eliminarea resturilor şi unele fete prezintă nişte dureri caracteristice numite dureri menstruale. În special la primele sângerări menstruale aceste dureri pot fi mai intense, însoţite şi de alte manifestări cum ar fi greaţa, durerile de cap, frisoanele etc. În această perioadă este imperios necesară păstrarea unei igiene stricte, deoarece sângele şi resturile de endometru pot deveni sursă de infecţie dacă nimeresc în uretră. De aceea se recomandă folosirea absorbantelor de unică folosinţă care să păstreze sângele şi resturile în interiorul lor şi care trebuie schimbate cu o frecvenţă variabilă.

Anumite practici religioase consideră femeia aflată în perioada sângerării menstruale ca fiind impură, dar în realitate femeia aflată în această situaţie este, de fapt, în plină purificare, deoarece sângerarea menstruală are rolul de a curăţa uterul şi de a-l pregăti pentru o viitoare sarcină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să comentați la obiect și să folosiți un limbaj adecvat! Vă rugăm să nu intrați în polemici cu ceilalți utilizatori! Cei care nu se pot abține sunt sfătuiți să nu posteze comentarii pentru a nu jigni alți utilizatori!