CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ TE MASTURBEZI ÎN MOD EXCESIV?


Masturbarea reprezintă un mijloc de autosatisfacere sexuală prin care cea mai mare parte a oamenilor obţin plăcere sexuală fără
a avea un partener. Masturbarea apare în perioada post-puberală, atunci când copilul se transformă în adolescent şi începe să-şi exploreze şi să-şi cunoască corpul. Este o practică absolut naturală, dovadă fiind că o întâlnim la multe mamifere.
În general băieţii obţin plăcere sexuală prin autosatisfacere la nivelul penisului, iar fetele prin stimularea clitorisului. Mai mult de 99% dintre tinerii care practică masturbarea dezvoltă, în forme mai mult sau mai puţin grave, complexe de vinovăţie, adică devin convinşi că fac un lucru murdar, nepermis, cu consecinţe grave, împotriva firii, etc. Aceste complexe sunt alimentate şi de unele tendinţe culturale care învinovăţesc această practică absolut naturală şi normală făcându-i pe tineri să-şi închipuie fie apariţia unor pedepse groaznice, fie apariţia unor disfuncţionalităţi şi chiar boli dintre cele mai grave.
Fără să ne referim aici la implicaţiile culturale, trebuie ştiut faptul că termenul străvechi care desemna  masturbarea, respectiv „onanie” vine de la personajul biblic Onan, care păcătuia prin neascultare şi prin risipirea sămânţei. Dar procedeul prin care Onan îşi risipea preţioasa sămânţă nu era masturbarea, ci tehnica de copulare cunoscută sub numele de „coitus interruptus”, deci termenul „onanie” este folosit eronat.
Din punctul de vedere al tânărului care pune întrebarea „Ce se întâmplă dacă te masturbezi în mod excesiv” trebuie clarificat ce înseamnă „excesiv”. Excesiv desemnează ceva făptuit fără limită, ori masturbarea impune nişte limite naturale care îngrădesc posibilităţile de a o practica excesiv. Numai cel care este implicat în această acţiune poate spune dacă are impresia că se masturbează în mod excesiv. Desigur, există şi cazuri patologice în care pacienţii sunt obsedaţi de acest lucru şi practică masturbarea de 20-30 de ori pe zi, ceea ce duce la extenuarea fizică, dar şi psihică a acestora.
Care ar fi pericolele la care se pot expune cei care consideră că se masturbează în mod excesiv? Din punct de vedere fizic nu există prea multe riscuri, cu excepţia celor care folosesc diverse obiecte pentru masturbare, obiecte care pot strangula fluxul normal de sânge în organele genitale, obiecte care pot tăia, înţepa sau răni în vreun fel pielea.
Problemele din punct de vedere psihic ar putea interveni fie dacă masturbarea devine o obsesie (adică te gândeşti toată ziua la acest lucru şi nimic altceva nu te mai preocupă), ceea ce duce la izolarea faţă de prieteni şi colegi, fie dacă masturbarea te îndepărtează de sexul opus (adică în cazul în care ajungi la concluzia că e mai uşor să te autosatisfaci decât să cauţi un partener în care să investeşti emoţional). Aceste probleme pot afecta pe termen lung individul, astfel încât este recomandată o analiză interioară, o autoanaliză care să-ţi spună dacă ai sau nu astfel de tendinţe.

În concluzie, masturbarea reprezintă un comportament normal, natural şi este o modalitate prin care adolescentul îşi cunoaşte propriul corp, propriile limite şi nevoi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să comentați la obiect și să folosiți un limbaj adecvat! Vă rugăm să nu intrați în polemici cu ceilalți utilizatori! Cei care nu se pot abține sunt sfătuiți să nu posteze comentarii pentru a nu jigni alți utilizatori!