DE CE EJACULEAZĂ BĂRBAŢII?

Ejacularea reprezintă procesul complex de evacuare a 
spermei prin uretra bărbatului, în timpul unui act sexual (dar nu este obligatoriu). Evacuarea spermei, numită ejaculare însoţeşte orgasmul masculin, care este o stare paroxistică de plăcere intensă.
Sperma (în limba greacă sperma înseamnă sămânţă) este un fluid corporal semilichid, de culoare alb-gălbui, cu consistenţă gelatinoasă. Se formează în sistemul reproducător masculin şi este purtătorul celulelor sexuale masculine, numite spermii sau spermatozoizi.
Spermatozoizii sunt celule mobile, invizibile cu ochiul liber prevăzute cu flagel (codiţa cu care se mişcă). Ei se formează în glandele sexuale masculine, adică în testicule. Prin tuburi fine care există în fiecare testicul spermatozoizii pornesc în marea călătorie pentru întâlnirea celulei sexuale feminine, ovulul. În drumul lor spre exterior, spermatozoizilor li se alătură mai multe tipuri de lichide, produse de glandele seminale şi prostată. În final sperma ajunge în uretră (canalul pe unde este eliminată şi urina) şi este eliminată prin ejaculare.
Ejacularea presupune nişte mişcări spasmodice ale musculaturii perineului care determină expulzarea spermei din uretră către exterior. Ejacularea se produce ca un răspuns reflex, natural, la stimularea ritmică a terminaţiilor nervoase din zona glandului penisului în timpul actului sexual. Stimularea mecanică a acestor terminaţii nervoase determină în centrii nervoşi subcorticali declanşarea reflexului de ejaculare. Ejacularea este însoţită de orgasm, adică de o plăcere intensă, care are durată variabilă în funcţie de mai mulţi factori. După consumarea reflexului de ejaculare apare o perioadă de repaus, în care nu se mai poate produce orgasmul.
Există şi cazuri patologice de ejaculare, cum ar fi anejacularea, când orgasmul masculin este lipsit de evacuarea spermei, ejacularea cu sânge, ejacularea dureroasă sau ejacularea retrogradă. Nu ţine de sfera patologicului ejacularea precoce (sau prematură) pe care o vom trata într-un subiect separat.

În general, în urma ejaculării sunt eliminaţi între 2-7 ml de spermă, fiecare ml conţine între 50-120 milioane de spermatozoizi, în cazurile normale. Pot apărea variaţii ale acestor valori, variaţii care se pot sau nu încadra în sfera patologicului. Pentru interpretarea calităţii spermei (şi pentru a afla implicit dacă bărbatul poate face copii) se foloseşte analiza numită spermogramă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să comentați la obiect și să folosiți un limbaj adecvat! Vă rugăm să nu intrați în polemici cu ceilalți utilizatori! Cei care nu se pot abține sunt sfătuiți să nu posteze comentarii pentru a nu jigni alți utilizatori!